Connect with us

Εικόνες σημαντικής αξίας που είχαν κλαπεί, βρέθηκαν σε Μοναστήρι στον Γέρακα

Γέρακας Δήμος

Εικόνες σημαντικής αξίας που είχαν κλαπεί, βρέθηκαν σε Μοναστήρι στον Γέρακα


Έξι εικόνες που είχαν κλαπεί από τρείς διαφορετικές εκκλησίες στο Νομό Ιωαννίνων και ξυλόγλυπτα βημόθυρα, αποκαλύφθηκαν μετά από έρευνα της Αστυνομίας σε μοναστήρι στον Γέρακα Αττικής.

Η υπόθεση είναι εξαιρετικά περίεργη καθώς μέχρι στιγμής δεν έχει αποσαφηνιστεί πως τα κλεμμένα κειμήλια κατέληξαν σε μία Μονή.

Τρεις από τις εικόνες που βρέθηκαν στο μοναστήρι, είχαν κλαπεί από την Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Εκκλησοχώρι Ιωαννίνων, το 2012.

Στο μοναστήρι του Γέρακα εντοπίστηκαν επίσης μία εικόνα και δύο βημοθύρα που εκλάπησαν από την Ιερά Μονή Άνω Πεδινών του δήμου Ζαγορίου το 2014.

Εντοπίστηκαν επίσης δύο εικόνες που είχαν κλαπεί από την Ιερά Μονή Εσοδίων της Θεοτόκου στην Κούρεντα Ιωαννίνων το 2009.

Η έρευνα έγινε από το Τμήμα Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής.

Στην επίσημη ανακοίνωση που δόθηκε αναλυτικά αναφέρεται:

Πρωινές ώρες της 31-10-2023 οργανώθηκε και υλοποιήθηκε από αστυνομικούς της ανωτέρω υπηρεσίας, κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας, στοχευμένη έρευνα σε Μονή της Αττικής με τη συνδρομή κλιμακίου αρχαιολόγων με ειδικότητα στη Βυζαντινολογία του Τμήματος Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής για τον εντοπισμό (3) εκκλησιαστικών εικόνων που είχαν κλαπεί από έτερη Μονή της Επαρχίας το 2012.

Από την ενδελεχή έρευνα στους χώρους της Μονής, εντοπίστηκαν στο αρχονταρίκι οι (3) εικόνες που αναζητούνταν και επιπρόσθετα βρέθηκαν (4) εικόνες και ξυλόγλυπτα βημόθυρα, οι οποίες ταυτοποιήθηκε ότι έχουν κλαπεί προ ετών από Μονές και Ναούς της επαρχίας.

Οι κατασχεθείσες εικόνες και τα λοιπά εκκλησιαστικά αντικείμενα μεταφέρθηκαν στην έδρα της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής και οι αρμόδιοι αρχαιολόγοι γνωμάτευσαν ότι εμπίπτουν στις προστατευτικές διατάξεις της νομοθεσίας περί προστασίας αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Η Υποδιεύθυνση Προστασίας Περιβάλλοντος, Περιουσιακών Δικαιωμάτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς συνεχίζει την ερευνητική διαδικασία για τον τρόπο κτήσης και κατοχής των ανωτέρω αντικειμένων.

 

Η ΕΛ.ΑΣ. ανακάλυψε κλεμμένη εικόνα αξίας άνω των 40.000 ευρώ

 

Τα λάφυρα επιδρομής σε μοναστήρια της επαρχίας βρέθηκαν στον Όσιο Τιμόθεο Γέρακα.

 

Μία εξαιρετικά περίεργη υπόθεση εκτυλίσσεται στον Γέρακα με τις αστυνομικές Αρχές να κάνουν φύλλο και φτερό το μοναστήρι του Οσίου Τιμοθέου, καθώς εντοπίστηκαν σε αυτό επτά σπάνιες εικόνες που είχαν κλαπεί από μοναστήρια της επαρχίας.

Οι αστυνομικοί αξιοποιώντας και διασταυρώνοντας πληροφορίες κατάφεραν να εντοπίσουν στο μοναστήρι του Γέρακα τις επτά εικόνες, εκ των οποίων η μία, η οποία απεικονίζει τον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο να κρατά την κεφαλή του επί πίνακι, να εκτιμάται ως εξαιρετικά σπάνια με την αξία της να υπερβαίνει αυτή των υπολοίπων (40.000 ευρώ περίπου).

Μέχρι στιγμής οι έρευνες συνεχίζονται και δεν έχουν δώσει ξεκάθαρη εικόνα για το ποιος είναι υπεύθυνος για τη φύλαξη των συγκεκριμένων εικόνα στον μοναστήρι του Οσίου Τιμοθέου στον Γέρακα.

Η προανάκριση συνεχίζεται, ενώ ο ηγούμενος έχει ήδη δώσει κατάθεση, χωρίς όμως, σύμφωνα με πληροφορίες να προκύπτει κάτι άκρως διαφωτιστικό για το πώς βρέθηκαν οι κλεμμένες εικόνες στο μοναστήρι το οποίο ηγείται.

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης της ΕΛ.ΑΣ. η οποία πραγματοποιήθηκε το πρωί της περασμένης Τρίτης (31/10)  οι άνδρες του ειδικού τμήματος εντόπισαν τις εικόνες με τη συνδρομή κλιμακίου αρχαιολόγων με ειδικότητα στη Βυζαντινολογία του Τμήματος Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής.

Προκαλεί πάντως τεράστια εντύπωση το γεγονός πως τουλάχιστον τρεις από τις εικόνες βρέθηκαν στο αρχονταρίκι της μονής στον Γέρακα, όπου ουσιαστικά αποτελεί τον χώρο υποδοχής των επισκεπτών στο συγκεκριμένο μοναστήρι! Κοινώς, τρεις από τις πανάκριβες κλεμμένες εικόνες ήταν κρυμμένες σε κοινή θέα!

Ειδικότερα, τρεις εικόνες που βρέθηκαν στο μοναστήρι,  είχαν κλαπεί από την Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Εκκλησοχώρι Ιωαννίνων, το 2012.

Στο μοναστήρι του Γέρακα εντοπίστηκαν επίσης μία εικόνα και δύο βημοθύρες που εκλάπησαν από την Ιερά Μονή Άνω Πεδινών του δήμου Ζαγορίου το 2014.

Εντοπίστηκαν επίσης δύο εικόνες που είχαν κλαπεί από την Ιερά Μονή Εσοδίων της Θεοτόκου στην Κούρεντα Ιωαννίνων το 2009.

Τέλος, η εικόνα του Αγίου Ιωάννη Προδρόμου, η οποία είναι και αυτή με τη μεγαλύτερη αξία, είχε κλαπεί από τον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος στην Ευρυτανία το 2010.

Περισσότερα Γέρακας Δήμος

To Top