Η ψυχική υγεία προτεραιότητα στους δήμους της Ευρώπης
Γράφει ο
Νεκτάριος Καλαντζής*
Η ψυχική υγεία αποτελεί μια νέα πραγματικότητα τα τελευταία χρόνια και επηρεάζει άμεσα την ποιότητα ζωής και την καθημερινότητα των πολιτών. Οι άνθρωποι που ζουν σε αστικές περιοχές με περισσότερους χώρους πρασίνου έχουν καλύτερη ψυχική υγεία, σύμφωνα διεθνείς μελέτες και παράγοντες όπως ο αέρας, ο θόρυβος και η φωτορύπανση, τα πάρκα και οι θόλοι δέντρωννα επηρεάζουν την ψυχολογία των πολιτών. Η αύξηση των χώρων πρασίνου στις πόλεις θα μπορούσε να προάγει την ευεξία και την ψυχική υγεία και οι ευρωπαϊκές πόλεις στρέφονται προς αυτή την κατεύθυνση με συγκεκριμένες πρακτικές.
Οι νέες και ολοένα πιο απαιτητικές εργασιακές σχέσεις, η περαιτέρω χρήση της τεχνολογίας και η ταχύτητα σε όλα τα πράγματα έχουν αυξήσει το άγχος, αφού οι απαιτήσεις σε νέας εποχής γίνονται όλο και μεγαλύτερες, με αποτέλεσμα να χρειάζονται πολιτικές από τους ευρωπαϊκούς δήμους για πιο ήρεμη καθημερινή ζωή και καλύτερη ποιότητα μέσα στην πόλη.
Το κλειδί σε αυτό είναι η στενότερη σχέση του ανθρώπου με τη φύση και το περιβάλλον (κάτι που γίνεται στις Σκανδιναβικές πόλεις εδώ και χρόνια), φέρνοντας την ίδια τη φύση μέσα στις πόλεις.
Η δημιουργία νέων μεγάλων πράσινων πάρκων για περίπατο, με δημιουργία χώρων νερού και τεχνητές λίμνες με ζώα, αν δεν υπάρχουν φυσικά ποτάμια, δημιουργεί την αίσθηση της φύσης, βελτιώνοντας την ψυχολογία του ανθρώπου, όπου μπορεί να περπατήσει με ένα ζώο συντροφιάς (σκύλο) ανάμεσα σε δέντρα, που θα του παρέχουν σκίαση το καλοκαίρι με τις υψηλές θερμοκρασίες και δροσιά τις υπόλοιπες εποχές. Ευρωπαϊκά πάρκα, που τα παγκάκια παίζουν κλασική μουσική, όπως στη Βαρσοβία, πάρκα με πολύ πράσινο για περιπάτους, όπως το Χάϊντ Παρκ του Λονδίνου ή και αυτά που φέρνουν τον άνθρωπο δίπλα στο νερό, όπως αυτό δίπλα στη βίλα Μποργκέζε στη Ρώμη, φέρνουν θετική ψυχολογία. Δέντρα και νερό, λουλούδια και πεζόδρομοι χωρίς ηχορύπανση αποτελούν προτεραιότητα στις ευρωπαϊκές πόλεις για να έχουν οι κάτοικοι ψυχική υγεία, σε συνδυασμό με την αυξανόμενη χρήση του ποδηλάτου, σε ασφαλείς ποδηλατοδρόμους μέσα στην πόλη, που έχουν αρχή και τέλος, ενώνοντας όλα τα σημεία της πόλης και με εκτεταμένη χρήση τραμ ή μετρό/τρένου για πιο μακρινές μετακινήσεις, όπως γίνεται στην Κοπεγχάγη, στο Άμστερνταμ, στη Μπριζ, στη Βουδαπέστη, στη Βιέννη, στην Πράγα, στο Ελσίνκι, στο Ρέικιαβικ, στην Στοκχόλμη, στο Μάλμε, στο Βερολίνο, στο Ταλίν, στη Ρίγα, στο Γκντάνσκ, στη Νίκαια, στη Βαρκελώνη, στη Μαδρίτη, στη Λισαβόνα, στο Παρίσι, στο Αμβούργο, στο Ρότερνταμ, στην Αμβέρσα, στις Βρυξέλλες, στη Γενεύη, στο Ίνσμπρουκ, στο Ζάγκρεμπ, στη Λιουμπλιάνα και στη Φλωρεντία.
Ακόμη η τέχνη μέσα στις πόλεις, με αγάλματα, γλυπτά, μοντέρνα τέχνη, θεματικά και σύγχρονα μουσεία, πολιτιστικούς χώρους, ανάδειξη των ιστορικών τοπόσημων της κάθε πόλης, θέατρα, σινεμά, όπερες, κλειστές και ανοιχτές αγορές τροφίμων και λουλουδιών, αναπλάσεις παλαιών γειτονιών και μικρά εμπορικά καταστήματα, καφέ και εστιατόρια δημιουργούν στον κάτοικο της πόλης την αίσθηση πως το εξωτερικό περιβάλλον της γειτονιάς του και της πόλης του ευρύτερα, είναι η προέκταση της αυλής του σπιτιού του και έτσι του δημιουργεί μεγαλύτερο σεβασμό και προστασία για να το κρατήσει σε υψηλό επίπεδο, χωρίς σκουπίδια στους δρόμους, άναρχο παρκάρισμα και κακής αισθητικής γκράφιτι στους τοίχους.
Η ψυχική υγεία των πολιτών, μέσω συγκεκριμένων στρατηγικών, αποτελεί προτεραιότητα των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, τόσο σε κεντρικό, όσο και σε τοπικό επίπεδο, κυρίως στις χώρες του Βορρά και της Σκανδιναβίας, που πρωτοπορούν και σε θέματα ισότητας και ευκαιριών, παρέχοντας στη νέα γενιά τους και στους ηλικιακά μεγαλύτερους, τις κατάλληλες συνθήκες για καλύτερη ποιότητα ζωής στην πόλη και με μεγαλύτερη επαφή με τη φύση, τα δέντρα και το νερό, που αποτελούν προϋπόθεση για να συγκαταλέγονται οι κάτοικοι των χωρών αυτών, στους πιο ευτυχισμένους της Ευρώπης.
*Ο Νεκτάριος Καλαντζής είναι Πρόεδρος των Ευρωπαίων Νέων Αυτοδιοικητικών (ELL) και της Ένωσης Νέων Αυτοδιοικητικών Ελλάδος (ΕΝΑ)