«Από το Ροβανιέμι ως το Ρέικιαβικ, έφερα την Ελληνική Τοπική Αυτοδιοίκηση στην πρώτη γραμμή της Ευρώπης»
Η κλιματική αλλαγή, οι σύγχρονες τεχνολογίες, η τεχνητή νοημοσύνη και οι έξυπνες μεταφορές θα είναι αυτά που θα μας απασχολήσουν τα επόμενα χρόνια στις πόλεις της Ευρώπης, αναφέρει ο Νεκτάριος Καλαντζής, που εκπροσωπεί την Ελλάδα στο πρόγραμμα της Επιτροπής των Περιφερειών, για τους Νέους Εκλεγμένους Πολιτικούς μέχρι 40 ετών, που δραστηριοποιούνται σε τοπικό ή περιφερειακό επίπεδο στην ΕΕ και που επελέγη να βρίσκεται ανάμεσα στους 40 Ευρωπαίους Νέους Ηγέτες κάτω των 40 ετών, εκπροσωπώντας τη χώρα μας.
Ο 39χρονος Δημοτικός Σύμβουλος Παλλήνης και Πρόεδρος των Ευρωπαίων Νέων Αυτοδιοικητικών (EuropeanLocalLeaders)και της Ένωσης Νέων ΑυτοδιοικητικώνΕλλάδος (ΕΝΑ)μιλάει αποκλειστικά στην εφημερίδα Ο ΔΗΜΟΤΗΣ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ.
Η συνέντευξη
Κύριε Καλαντζή, κλείνετε τρία χρόνια ως Πρόεδρος των Ευρωπαίων Νέων Αυτοδιοικητικών και έχετε έντονη δράση σε όλη την Ευρώπη. Πείτε μας τί τάσεις επικρατούν αυτή την περίοδο στο μέλλον των ευρωπαϊκών πόλεων;
«Πράγματι εδώ και περίπου τρία χρόνια, ως Πρόεδρος του Συμβουλίου των Ευρωπαίων Νέων Αυτοδιοικητικών, με μέλη, νέες και νέους αιρετούς πόλεων και περιφερειών από 30 χώρες της Ευρώπης, επισκέφθηκα πολλές ευρωπαϊκές χώρες, συνάντησα επιτυχημένους δημάρχους και περιφερειάρχες, ανταλλάξαμε ιδέες για το μέλλον των ευρωπαϊκών πόλεων και περιφερειών. Ενδεικτικά να σας πω πως επισκέφθηκα δημάρχους και περιφερειάρχες, όπως και αυτοδιοικητικούς, στις Βρυξέλλες, στη Λισαβόνα, στο Ζάγκρεμπ, στην Πράγα, στην Κωνσταντινούπολη, στο Μπριζ, στις Ιξέλ, στην Κοπεγχάγη, στο Άμστερνταμ, στην Στοκχόλμη, στο Ρέικιαβικ, στο Ροβανιέμι, στο Ελσίνκι, στη Βαρσοβία, στο Βερολίνο, στο Αμβούργο, στο Ροστόκ, στη Μασσαλία, στη Νίκαια, στη Φλωρεντία, στη Σόλνα, στη Βιέννη, στη Βουδαπέστη, στη Ρώμη, στη Βενετία και σε άλλες πόλεις.
Από το Ροβανιέμι ως το Ρέικιαβικ, έφερα την Ελληνική Τοπική Αυτοδιοίκηση στην πρώτη γραμμή της Ευρώπης.
Η κλιματική αλλαγή, οι σύγχρονες τεχνολογίες, η τεχνητή νοημοσύνη και οι έξυπνες μεταφορές θα είναι αυτά που θα μας απασχολήσουν τα επόμενα χρόνια στις πόλεις της Ευρώπης».
Μπορούν οι ελληνικές πόλεις να γίνουν πραγματικά ευρωπαϊκές;
«Αυτό απαιτεί μεγάλα βήματα προκειμένου να μετασχηματιστεί η ελληνική Τοπική Αυτοδιοίκηση και να γίνει ευρωπαϊκή. Χρειάζεται αλλαγή κουλτούρας και μείωση της γραφειοκρατίας, όπως και καλύτερη συνεργασία μεταξύ κεντρικού κράτους και αυτοδιοίκησης α΄ και β΄ βαθμού. Επίσης είναι σημαντικό να δοθεί η σκυτάλη στη νέα γενιά που γνωρίζει να χρησιμοποιεί τα κλειδιά που μας παρέχει η σύγχρονη τεχνολογία και είναι περισσότερο ευαισθητοποιημένη σε θέματα περιβάλλοντος. Η τεχνητή νοημοσύνη, η δημιουργία έξυπνων δικτύων στις πόλεις του αύριο (φωτισμός, μεταφορές, απορρίμματα, ανακύκλωση, σχολεία, αθλητικοί χώροι, πάρκα, ενίσχυση της τοπικής επιχειρηματικότητας, πλατείες, πεζόδρομοι, ποδηλατόδρομοι, χώροι πολιτισμού και ιατρεία) θα απαιτούν γνώση της τεχνολογίας, γρήγορες αποφάσεις και εξωστρέφεια, που μόνο η νέα γενιά μπορεί να υποστηρίξει.
Η εξέλιξη, όπως και η εφαρμογή της τεχνολογίας θα είναι ραγδαίες τα επόμενα χρόνια στις πόλεις μας, ενώ η προστασία του περιβάλλοντος και οι πράσινοι χώροι θα είναι ζητήματα ψηλά στην ατζέντα μιας σύγχρονης ευρωπαϊκής πόλης.
Νιώθω τυχερός που όλα αυτά τα χρόνια έχω πάρει αυτή τη γνώση στον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τόσο ως Πρόεδρος των Ευρωπαίων Νέων Αυτοδιοικητικών (EuropeanLocalLeaders – ELLGroup) εδώ και τρία περίπου χρόνια, όσο και ως Πρόεδρος της Ένωσης Νέων Αυτοδιοικητικών Ελλάδος (ΕΝΑ) την τελευταία δεκαετία, που μου δόθηκε η ευκαιρία να επισκεφθώ όλες τις περιφέρειες της χώρας μας, όπως και δεκάδες δήμους, μικρούς και μεγάλους, νησιωτικούς ή ορεινούς, έχοντας ως στόχο την ενδυνάμωση των νέων ανθρώπων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και την ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών, γνωρίζοντας παράλληλα εκατοντάδες Νέους Αυτοδιοικητικούς από κάθε γωνιά της Ελλάδος».